Wednesday, May 30, 2007

A test for citizenship (in Oz)

from w
In Parliament today they are talking about the new citizenship test which will be in English, multiple choice, and done on computers. You can try a few times and the pass must be over 60%. Hmm. Here are two sample sets of questions – one very serious, the other more realistic.

The first one is from:,23599,21752541-2,00.html

Are you dinky di? May 18, 2007 01:00am

An exclusive insight into the likely content of a new 'Aussie values' test for potential Australian citizens which will come into effect later this year.

Sample questions devised by the Federal Government:

1. Which colours are represented on the Australian flag?
a. Green and yellow
b. Red, black and yellow
c. Blue, red and white
d. Orange and purple

2. Indigenous people have lived in Australia for ...

a. At least 40,000 years
b. About 8000 years
c. About 800 years
d. Less that 400 years

3. Australia's national flower is the ...

a. Rose
b. Wattle
c. Kangaroo paw
d. Banksia

4. Which is a popular sport in Australia?

a. Ice hockey
b. Water polo
c. Cricket
d. Table tennis

5. Australia's political system is a ...

a. Parliamentary democracy
b. Monarchy
c. Dictatorship
d. Socialist state

6. The Capital of Australia is...

a. Sydney
b. Melbourne
c. Hobart
d. Canberra

7. Which animals are on the Australian Coat of Arms?

a. Wombat and echidna
b. Kangaroo and emu
c. Kangaroo and dingo
d. Lion and unicorn

8. Where did the first European settlers to Australia come from?

a. Spain
b. France
c. England
d. Ireland

9. Who is Australia's head of state?

a. Prime Minister John Howard
b. Queen Elizabeth II
c. Governor General Michael Jeffery
d. Premier Steve Bracks

10. Who was the first Prime Minister of Australia?

a. Sir Edmund Barton
b. Sir Henry Parkes
c. John Curtin
d. Sir Robert Menzies

11. What song is Australia's national anthem?

a. God Save the Queen
b. Star Spangled Banner
c. Advance Australia Fair
d. Waltzing Matilda

12. What do you call the elected head of a state government?

a. Governor
b. Premier
c. Mayor
d. Prime Minister

13. Which federal political party or parties are in power?

a. Australian Labor Party
b. Australian Democrats and the Australian Greens
c. National Party
d. Liberal Party and National Party

14. Which of the following are Australian values?

a. Men and women are equal
b. `A fair go'
c. Mateship
d. All of the above

15. Australia's values are based on the ...

a. Teachings of the Koran
b. The Judaeo-Christian tradition
c. Catholicism
d. Secularism

16. What does Anzac Day commemorate?

a. The Gallipoli landing
b. Armistice Day
c. The Battle of the Somme
d. Victory in the Pacific

17. In what year did the first European settlers arrive?

a. 1801
b. 1770
c. 1788
d. 1505

18. How many states are there in Australia?

a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

19. Australian soldiers fought in ...

a. World War I and World War II
b. Korean War
c. Vietnam War
d. All of the above

20. What is Australia's biggest river system?

a. The Murray Darling
b. The Murrumbidgee
c The Yarra
d. The Mississippi


1) C, 2) A, 3) B, 4) C, 5) A, 6) D, 7) B, 8) C, 9) B, 10) A, 11) C, 12) B, 13) D, 14) D, 15) B, 16) A, 17) C, 18) B, 19) D, 20) A

Office of the Immigration Minister Kevin Andrews, Canadian, British and US citizenship tests

And the second set of questions come from a blog.

Top 10 questions for Australian citizenship test
(introductory para deleted)

1. What do you drink?
a) beer b) wine c) water d) vodka e) none of them

Answer this if you choose option (e) in previous question.
1.1. How many beers are in a slab ?
a) 1 b) 2 c) 12 d) 24 e) 0

2. How many times a year you organize a barbecue?
a) 365 b) 1 c) 12 d) 30 e) none.

Answer this if you choose option (e) in previous question.
2.1. When cooking a barbecue how many times do you turn the sausages?
a) 10 b) 20 c) 30 d) 100 e) until you finish your beer.

3.How many cans of beer did David Boon consume on a plane trip from Australia to England?

4. Do you play AFL/NRL/Cricket/Baketball/Hockey/Handball?
a) Yes b) None of them c) Noo!!!..

Answer this if you choose option (c) in previous question.
4.1 How many goal posts are in an AFL game ?
4.2 How may players and doctors play in an AFL game ?

5. How many stubbies is it from Brissy to the Gold Coast in a Torana
travelling at 130km/h?

6. Which Australian Prime Minister held the world record for telling lies?

7. On which Ashes tour did Warney's didn't send text messages?
a) 1993 b) 1997 c) 2001 d) none of them e) all of them

8. What is someone more likely to die of:
a) Red Back Spider b) Great White Shark c) Police Officer
d) King Brown Snake e) Your missus after a big night
f) Dropbear?

9. What does Daryll Hair do?
a) Makes you a chucker b) Consulting in communication skills @ $0.5 million/day
c) Advise on how to tamper a ball

10. How many days in year you call a sick day?
a) None b) 20 c) 60 d) 365 e) Every Monday and Friday

Answer this if you choose option (a) in previous question.
10.1 When is the best time to call a sick day?
a) When cricket is on.
b) When sun is shining in late 20's.
c) When Big Brother uncut is on.
d) When parliament session is live on TV.


Pandabonium said...

I took the first test and got 75% which I guess is passing. Won't say which ones I missed. :O

The second test is too funny! :D

laminar_flow said...

One outstanding question they forgot:
Which town has a statue of the Dog on the Tucker box commerating Banjo Patterson's poem.

Peceli and Wendy's Blog said...

Hmmm. I wouldn't get 100% and I oughta know it all! Actually some of the answers are debatable in the 'serious' questions.
I like the second set a lot better - they certainly are more Australian with their humour! I think Johnno made up the first list - it certainly sounds like his 50s style.
Laminar - yeah, it's a good story about that dog, so loyal, just waiting and waiting.